Hardenberg reserveert geld voor veilige bruggen en tunnels

HARDENBERG – De gemeente Hardenberg moet de komende jaren geld reserveren voor technische kunstwerken. Daarmee worden bruggen, tunnels, steigers en duikers bedoeld. Er zijn ruim 150 van dergelijke kunstwerken, die onderhoud nodig hebben maar die voor een deel ook vervangen moeten worden.

Volgens wethouder Jannes Janssen moet de komende vijf jaar 7 ton gereserveerd worden. Na 2030 is voor onderhoud en vervanging meer geld nodig, want dan zijn veel kunstwerken aan het einde van hun leven.
Wim Kloekhorst (OpKoers) wilde dinsdag tijdens de oriënterende raadsvergadering weten of er nog onverwachte tegenvallers kunnen opduiken, omdat zoveel kunstwerken al oud zijn. Wethouder Janssen kon dat niet uitsluiten, “omdat bijvoorbeeld houten bruggetjes zoals in de wijk Baalder een tijdje in de mode waren en je niet weet of die zich goed blijven houden. Na het groot onderhoud komt de vervanging aan bod en dan zal het jaarlijks budget wel omhoog moeten.”

Bert Gelling (VVD) vroeg extra aandacht voor de Voorstraatbrug. Hij zou graag zien dat de gemeente rekening houdt met de watersport en aan de bevaarbaarheid van de Vecht denkt. “Als die brug vervangen moet worden zou er een ophaalbrug voor in de plaats kunnen komen”, opperde hij.
Janssen gaf aan dat met de provincie overlegd moet worden als bruggen over de Vecht aan vervanging toe zijn. “De Voorstraatbrug zal er voorlopig nog wel een poosje zitten, maar áls we vervangen gaan we naar de bevaarbaarheid kijken”, beloofde de wethouder.

De raad neemt tijdens de vergadering van februari een besluit over het voorstel, waarbij gekozen wordt voor het scenario Heel & Veilig, wat wil zeggen dat het kunstwerk veilig is, goed functioneert, heel en voldoende schoon is maar waarbij de veroudering zichtbaar is.