50Plus wil herinvoering contant betalen

HARDENBERG – Raadslid Gijs Schuurman van 50Plus vindt dat de gemeente Hardenberg af moet stappen van het systeem van Pin Only, dat wil zeggen dat in het gemeentehuis alleen met pinpas betaald kan worden. Zijn fractie is van mening dat de meest toegankelijke gemeente van Nederland ook op dit punt toegankelijk moet zijn.

Vooral ouderen hebben moeite met deze digitalisering van het betalingsverkeer, meent de partij, en om die reden wil 50Plus dat contante betaling weer mogelijk wordt gemaakt. Niet alleen bij de balies in het gemeentehuis in Hardenberg maar ook op andere gemeentelijke locaties, zoals in De Baron in Dedemsvaart.

In De Volkskrant van 7 maart was te lezen dat in minstens acht gemeenten burgers niet meer met contant geld hun paspoort of rijbewijs betalen, een door de overheid wettelijk goedgekeurd betaalmiddel. De Nationale Ombudsman en De Nederlandsche Bank bekritiseren deze ontwikkeling en bepleiten keuzevrijheid, omdat de gemeenten een monopoliepositie hebben: nergens anders kun je een paspoort of rijbewijs krijgen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Hardenberg is het systeem van Pin Only veiliger en tijd- en kostenbesparend. “De kassa’s hoeven niet meer na sluitingstijd te worden opgemaakt en het geld bij de bank afgeven is ook niet meer nodig. Dat scheelt tijd en is veiliger.”