“Clubgebouwen voor watersporters aan de Oude Bosch”

HARDENBERG – Eigenlijk vindt hij het maar een vreemde zaak: eerst maak je het Vechtpark bij Hardenberg-stad aantrekkelijk voor vogels en als ze er zijn laat je overal recreatie toe. Eigenlijk is het een soort ecologische val, zegt Johan Poffers, de bekendste (en voor sommigen: de beruchtste) vogelaar van Hardenberg, iemand die zich dagelijks bekommert om het leven langs de rivier de Vecht. En dat laat hij met enige regelmaat de lokale bestuurders weten.

De laatste tijd is hij bezig de politiek duidelijk te maken dat een nieuw clubgebouw met kleedruimtes en terras voor de plaatselijke kanovereniging niet gebouwd moet worden in het Vechtpark achter de brandweerkazerne. Te kwetsbaar, vindt Poffers. Maar de combinatie nieuw clubgebouw-bestaande wildwaterbaan, waar de gebruikers kleedruimte nodig hebben, dat zou toch winst voor iedereen betekenen?
Niet voor de patrijs, de kuifeend, de fuut, het waterhoen en de wilde eend, om een paar watervogels te noemen die hun leefgebied bedreigd zien. De patrijs is zelfs op de Rode Lijst van de overheid te vinden, een lijst met vogels die ernstig in hun bestaan worden bedreigd. Volgens Poffers blijft voor de watervogels weinig rust en ruimte over, doordat de watersporters veelvuldig van de Molengoot gebruik moeten maken om in de Vecht te komen.

Mobiele steiger
Voor de gebruikers van de wildwaterbaan is wel een eenvoudige kleedruimte te bedenken bij de brandweerkazerne, meent Johan Poffers. En de kanovereniging kan samen met de nieuwe watersportvereniging Hardenberg een plek krijgen op de parkeerplaats naast restaurant De Troubadour, op de plek waar ooit ijzerhandel Zweers aan de Oude Bosch was te vinden. Dit gebied is nog een witte vlek in het bestemmingsplan Hardenberg-centrum. De parkeerfunctie is tijdelijk, er moet nog iets voor bedacht worden en die ontwikkeling kan best worden omgebogen naar watersportgebruik. Aan de voet van de dijk kan dan een opklapbare watersteiger worden gemaakt die door beide verenigingen gebruikt kan worden. Een permanente steiger is niet mogelijk, omdat het waterschap ’s winters geen belemmeringen in de Vecht wil hebben. Tegenover deze plek, aan de kant van Heemse, kan dan een oefenbasis worden gemaakt waar jonge kanoërs les kunnen krijgen. “Reuring in het centrum en daarbuiten rust”, vindt Poffers. Volgens hem zal een (verplicht) ecologisch onderzoek wel duidelijk maken dat de plek waar B&W de watersporters willen hebben niet de beste plek is.