CU wil aandacht voor duurzame ontwikkelingsdoelen

HARDENBERG – Bij de ChristenUnie is de Latijnse uitdrukking Soli Deo Gloria (Alle eer komt alleen God toe) geen onbekende, maar in Hardenberg wordt door deze partij ook een andere betekenis van SDG omarmd: Sustainable Development Goals (duurzame ontwikkelingsdoelen).
Fractievoorzitter Sake-Christiaan Stelpstra vroeg bij de behandeling van de Kaderbrief, waarin de kaders voor de begroting worden vastgesteld, aandacht voor SDG.

SDG is de opvolger van de Millenniumdoelen. Hardenberg was in 2007 de eerste gemeente in Overijssel die zich millenniumgemeente mocht noemen. Op initiatief van de CU heeft Hardenberg zich ingezet om bijvoorbeeld meer kinderen onderwijs te laten volgen of een einde maken aan extreme honger en armoede.

De duurzame ontwikkelingsdoelen gaan door waar de millenniumdoelen ophouden, maar zijn ‘veel ambitieuzer’, stellen de VN. Ze gaan niet alleen over ontwikkeling, maar ook over duurzaamheid.
Tot de 17 doelen horen onder meer geen honger, geen armoede, gendergelijkheid, schoon water en sanitair, verantwoorde consumptie en productie en betaalbare, duurzame energie.
Stelpstra gaf aan dat de ChristenUnie samen met de andere partijen een paar speerpunten wil uitkiezen om de komende jaren aandacht aan te besteden.