Hartveilig wil sneller hulp bieden met AED’s

HARDENBERG – De stichting Hartveilig Hardenberg wil dat binnen 4 minuten hulp wordt geboden als een melding wordt ontvangen dat iemand een AED nodig heeft. Nu wordt verwacht dat de Automatische Externe Defibrillators binnen 6 minuten hun levensreddend werk verrichten.

Om dat voor elkaar te krijgen moet het aantal AED’s worden uitgebreid van 100 naar 150. Daartoe moeten enkele nieuwe AED’s worden aangeschaft en apparaten die nu nog in een gebouw hangen moeten een plek buiten dat gebouw vinden. Ook moeten enkele oudere apparaten worden vervangen door nieuwe exemplaren.

Een voorbeeld van dat eerste is de AED die donderdagmorgen onder de carport bij de familie Temmink in Schuinesloot is aangebracht. Een voorbeeld van dat tweede is de AED die in de PKN-kerk in Radewijk hing en nu naar buiten is gebracht, in een speciaal kastje dat ’s winters verwarmd kan worden.

Beide keren is de officiële handeling verricht door de nieuwe wethouder Alwin te Rietstap. Hij was daarvoor uitgenodigd omdat de gemeente een substantiële bijdrage levert in de uitbreiding en vervanging van de AED’s.

Tot nog toe is de AED in de gemeente Hardenberg dit jaar drie keer ingezet: in Dedemsvaart, in Slagharen en onlangs nog in Schuinesloot. Er zijn meer dan duizend gecertificeerde hulpverleners beschikbaar om de AED’s te kunnen bedienen.