Kanovereniging moet langer wachten op verhuizing

HARDENBERG – De gemeenteraad van Hardenberg heeft dinsdagavond tegenover het nieuwe college even zijn tanden laten zien. Het enig overgebleven collegelid van de vorige club, burgemeester Peter Snijders, was daar zichtbaar en hoorbaar niet blij mee.

Punt van discussie was de verhuizing van de kanovereniging. Op de plek van het huidige clubgebouw, bij de prinses Amaliabrug in Hardenberg-centrum, willen particulieren graag een appartementengebouw neerzetten. Voor de kanoërs was door B&W een plek gedacht in het Vechtpark, tussen de Vecht en de Molengoot.

Tijdens de eerste bespreking in de raad, twee weken geleden, waren al geluiden te horen over aantasten van natuur, zorg over beschermde diersoorten als de patrijs en versnippering van krachten omdat de nieuwe watersportvereniging Hardenberg ook een plek nabij het centrum zoekt voor een haventje. Op initiatief van CU-raadslid Hans Odink is toen de bespreking uitgesteld omdat het wachten was op een nieuw college en om te kijken of nader onderzoek beter zou zijn.

Amendement
Dat laatste is het dinsdag geworden. Ondanks een tegensputterende nieuwe wethouder Martijn Breukelman die liever had dat het voorstel werd aangehouden, besloot de raad unaniem een amendement aan te nemen waarin het college huiswerk krijgt om te kijken of er andere plekken in beeld zijn dan de huidige én om de twee verenigingen aan tafel te krijgen om met een gezamenlijk bouwplan te komen. De ene politieke partij deed dat vanwege de natuur die beschermd moet worden, de ander om de gasten die vanaf volgend jaar per boot Hardenberg bereiken iets goeds te bieden en de derde om efficiënt te werken door een multifunctioneel watersportgebouw te krijgen.

Burgemeester Snijders vond het verlies van tijd, tornen aan afspraken met de kanovereniging, misschien kostenverhogend en een moeizamer overleg met andere betrokken partijen zoals het waterschap en de provincie. Aan alles was te zien dat hij wat geërgerd was en niet blij met het amendement, maar de raad hield voet bij stuk.

Voordelen uitstel
Ondanks dat het plan duurder kan uitvallen of dat de flat bij de Amaliabrug later wordt gebouwd zitten er ook voordelen aan het amendement. Straks is het een plan van de raad en niet van een wethouder waar de raad braaf achteraan loopt. En wellicht komt er een betere plek naar voren, die ook gunstiger is voor de kanovereniging. De bestuurders van die vereniging gaven dinsdagavond aan dat ze het liefst bij de wildwaterbaan willen zitten, maar dat ze snappen dat dit niet kan. Als tweede optie hebben ze een plek in gedachten bij het haventje of tegenover restaurant De Troubadour, maar ze waren tenslotte maar akkoord gegaan met plan Molengoot omdat volgens de gemeente de andere plekken niet geschikt waren.
De particulieren die hun flat bij de brug willen bouwen zijn trouwens niet onder de indruk van het uitstel.
Wethouder Breukelman zal nu proberen nog vóór de zomervakantie met de partijen om de tafel te gaan zitten, om de raad inzicht te geven in alternatieve locaties en aan te geven wat de kosten zijn voor de verhuizing naar een andere plek dan plan Molengoot.
Voor de kanovereniging kan dit betekenen dat er tijdelijk naar een nood-clubgebouw verhuisd moet worden.