Kastanjehof blijft voorlopig broedplaats

HARDENBERG – B&W van Hardenberg willen de voormalige basisschool De Kastanjehof in Hardenberg-centrum toch niet kwijt. Twee jaar geleden stond het schoolgebouw te koop, maar kregen tijdelijke huurders zoals het Alfa-college, startende ondernemers en het Leercentrum er een plaats. Dat bevalt zo goed dat B&W het begrip ‘tijdelijk’ wat willen oprekken.

Om deze ‘broedplaats van jonge, startende ondernemers’ langer beschikbaar te stellen moet het gebouw opgeknapt worden. Het pand heeft groot onderhoud nodig en er moeten installaties worden vervangen. De gemeente denkt dat over zo’n 12 jaar die investeringen zijn terugverdiend via de huurprijs die de gebruikers moeten betalen. Maar voordat die 12 jaar om zijn willen B&W kijken of de plannen goed worden uitgevoerd. Over een jaar of vier moet dan bekeken worden of de gemeente het pand houdt of dat het weer te koop wordt gezet.

Op eigen benen
De huurders die in aanmerking komen voor een plek in het voormalige schoolgebouw moeten jonge, ambitieuze ondernemers zijn die na twee jaar op eigen benen kunnen staan en het gebouw weer moeten verlaten, met hooguit een verlenging van een jaar. Een commissie van vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, Startershuis Doen en de gemeente moet beoordelen of iemand in aanmerking kan komen voor een plaatsje in De Kastanjehof.

Met het schoolplein wordt voorlopig niets gedaan. Op termijn zou daar woningbouw kunnen plaatsvinden. De gemeente zegt dat de onderhandelingen worden afgehandeld met de ondernemer die twee jaar geleden van plan was het pand te kopen maar zijn plannen in de prullenbak kon gooien toen de gemeente besloot het schoolgebouw uit de verkoop te halen.