Kloosterrein Sibculo als middeleeuws schouwtoneel

SIBCULO – Een monnik die protestant werd was in de late middeleeuwen geen uitzondering. Maarten Luther is daarvan misschien wel het beroemdste voorbeeld. Omgekeerd kwam vrijwel niet voor. Maar in Sibculo kan alles en toen zaterdag de middeleeuwen herleefden op het kloosterterrein keek niemand vreemd op dat de protestantse dominee Dorgelo als katholieke monnik verkleed uitleg gaf over middeleeuws bier en de rol daarbij van Luthers vrouw.

’s Morgens had hij zo’n 75 toehoorders en ’s middags niet veel minder, die geïnteresseerd luisterden naar zijn verhaal over het ontstaan en de ontwikkeling van bier. En misschien ook wel omdat er op bescheiden schaal bier werd geschonken: gruitbier, het middeleeuws bier dat een kruidenmengsel als smaakmaker had omdat hop nog niet werd gebruikt en Luther Porter, een zwartbier uit Duitsland.

Maar er was veel meer te zien en te horen dan het verhaal over bier. De Stichting Klooster Sibculo had een programma georganiseerd met activiteiten als zwaardvechten, het bewerken van Bentheimer zandsteen, boekbinden en bewerken van leer. De muziek werd verzorgd door het duo De Flierefluiter die de bezoekers lieten genieten van fluiten, schalmei, snaren en trom.

Meer foto’s op www.hardenberginbeeld.nl