Militair monument op Ommerschans

REGIO – Een kanon op de Ommerschans, pannenkoeken in een tent met foto’s in Sibculo, Duitse worst van de Heimatverein Uelsen op de Markt in Hardenberg en grote spandoeken met historische foto’s langs de Vecht. Er is zaterdag 8 september volop aandacht besteed aan Open Monumentendag in de regio, hoewel het landelijke thema In Europa er in de meeste gevallen maar een beetje bij gedacht moest worden.

De Ommerschans bij Balkbrug is vooral bekend als bedelaars- en strafkolonie van de Maatschappij van Weldadigheid, maar vele tientallen jaren daarvoor was de schans aangelegd als verdedigingswerk. Om die functie te benadrukken is een kanon geplaatst bij de schanswal. De loop van het kanon is in eeuwigdurend bruikleen aangeboden door het Nationaal Artillerie Museum in ‘t Harde. De affuit (het onderstel) was niet meer aanwezig en moest opnieuw gemaakt worden.

Vallende vlag
De onthulling gebeurde zaterdagmorgen door de verse Commissaris van de Koning in Overijssel, Andries Heidema. Over het kanon lag de vlag van Overijssel gedrapeerd, die in de top van een vlaggenmast gehesen moest worden.
Jammer voor Heidema, maar gelukkig voor de fotografen, kwam de vlag weer naar beneden nadat hij het topje van de mast had geraakt. Met wat hulp van omstanders werd de vlag opnieuw vastgemaakt en de paal weer op z’n plaats gezet.