Moderne Devotie Award voor Sibculo

SIBCULO – De stichting Klooster Sibculo heeft maandagavond de 4e Moderne Devotie Award ontvangen. Dat gebeurde in de plaatselijke gereformeerde Kloosterkerk door Gert Jan Segers, de fractievoorzitter van de CU in de Tweede Kamer. Eerdere onderscheidingen gingen naar Deventer, Zwolle en Windesheim.

De Moderne Devotie Award is een onderscheiding die ChristenUnie Overijssel elk jaar beschikbaar stelt aan iemand of een groep, die het gedachtengoed van de Moderne Devotie levend houdt. Dat was een religieuze vernieuwingsbeweging in de late middeleeuwen, die terug wilde naar de basis van het christendom, dat wil zeggen aandacht voor zaken als eenvoud, soberheid, trouw, toewijding en samenwerking.

Voorzitter Henk Huisman van de stichting Klooster Sibculo liet voorafgaand aan de uitreiking zien wat zijn club doet om dat gedachtengoed levend te houden. Dat gebeurt in de eerste plaats door de geschiedenis van het klooster steeds meer uit te diepen en aan een groot publiek kenbaar te maken, maar ook door op een zinvolle manier samen te werken met de Sibculoërs en ze door middel van het museum Sibculo een ontmoetingsplaats te bieden.

Dat de ChristenUnie zich bezighoudt met deze middeleeuwse katholieke beweging is volgens fractievoorzitter Jan Westert van de provinciale CU niet zo vreemd. Barmhartigheid en naastenliefde zijn zaken die zowel bij de ChristenUnie als de Moderne Devotie passen. De CU is volgens Westert een christelijk-sociale partij die wil delen in gemeenschap: een kenmerk van de Moderne Devotie, maar wat hem betreft nog steeds actueel.