Stop op groei aantal thuiskappers

HARDENBERG – B&W van Hardenberg willen een rem zetten op de ongebreidelde uitbreiding van het aantal thuiskappers.

Nu is het nog zo dat de regels ruimte bieden om een kleinschalig bedrijf aan huis te beginnen, waaronder een kapsalon. Daartoe moet wel een omgevingsvergunning worden verleend zodat de gemeente de zaak toch een beetje in de hand kan houden, maar volgens de regels is er nog ruimte voor nieuwe initiatieven en dat willen B&W nu gaan regelen.

Alles verbieden wil het college niet, omdat er in de gemeente Hardenberg dorpen zijn zonder winkelcentrum zijn waar thuiskappers wel een plek kunnen vinden. Maar in grotere kernen zoals Hardenberg en Dedemsvaart willen B&W geen vergunningen meer afgeven. Ook in Bergentheim, Slagharen, Balkbrug, Gramsbergen en De Krim wil het college geen nieuwe thuiskappers.

Zonder vergunning
De belaengrijkste voorwaarden die worden gesteld aan een kapsalon aan huis zijn dat maximaal 30 procent van het vloeroppervlak daarvoor mag worden gebruikt en dat de gebruiker van de woning ook degene moet zijn die de kapsalon uitoefent. Er mag dus geen personeel in dienst zijn.
Van de mogelijkheid om een bedrijf aan huis te beginnen is de afgelopen jaren veel gebruik gemaakt. Ook het aantal thuiskappers is flink toegenomen., overigens in nogal wat gevallen zonder daarvoor toestemming te vragen.

Het plan van B&W om niet voor elk gebied dezelfde regels vast te stellen moet nog besproken worden met de middenstandsvereniging Dedemsvaart, centrummanagement Hardenberg en ANKO, de brancheorganisatie van de kappers. Daarna is de gemeenteraad aan zet.