Toelichting plannen zorgcomplex Kloosterhaar

KLOOSTERHAAR – Er komt geen bejaardenhuis in Kloosterhaar en ook geen zorgflat van drie of vier verdiepingen hoog. De voorlichtingsavond van Beter Wonen, Baalderborg en Plaatselijk Belang donderdag in dorpshuis ’t Haarschut over de komst van een zorgcomplex zorgde aan de ene kant voor een beetje gerustheid onder de toehoorders, maar riep aan de andere kant ook veel vragen op.

De bijeenkomst was aangekondigd als een inloopavond, maar dat was het niet. Om acht uur werd door Ruud de Jong van Plaatselijk Belang een toelichting gegeven op de plannen om vanaf Van Braam Mode bij de rotonde in Kloosterhaar tot en met de voormalige supermarkt een zorgcomplex te realiseren: gebouwd door Beter Wonen en gehuurd door Baalderborg. Op het terrein komen 22 appartementen: 6 voor verstandelijk gehandicapten en 16 voor ouderen met een zorgindicatie. Verder nog 4 appartementen die Baalderborg verhuurt, bijvoorbeeld aan mensen die zorg aan huis nodig hebben. Met als primaire doelgroep inwoners van Kloosterhaar en omgeving.

Tekening moet nog gemaakt
Hoe het complex eruit gaat zien is nog niet bekend. Veel bezoekers hadden verwacht dat er al tekeningen te zien zouden zijn, omdat het als inloopavond aangekondigd was, maar Ruud de Jong, pandeigenaar Janine van Braam en Timo Beumer van Beter Wonen en Joke Nijhof van Baalderborg gave aan dat het tekenen nog moet beginnen en dat de opmerkingen over bijvoorbeeld het behoud van bomen, het wonen voor echtparen of juist voor alleenstaanden een rol zullen spelen bij het ontwerp. Bovendien moet er nog een definitieve klap op het plan worden gegeven door de commissarissen van Beter Wonen en Baalderborg en door de provincie Overijssel.

Behalve met de onjuiste aankondiging waren de bezoekers niet blij met de wat onduidelijke vergelijking van het nieuwbouwplan met bestaande projecten als de locatie Muldershoek in Bergentheim. De plannenmakers hadden namelijk de combinatie zorg en wonen voor ogen, terwijl de bezoekers dachten aan de vorm van het gebouw. Tot hun geruststelling werd verteld dat het nieuwe pand moet passen in de omgeving: twee bouwlagen en een derde laag van pannen, zoals de meeste huizen in de omgeving.

Vervolg in najaar
De verwachting is dat in oktober of november de goedkeuring voor het bouwplan wordt ontvangen, zodat de plannenmakers dan terugkomen bij de inwoners van Kloosterhaar en er enkele schetsen door een architect getoond kunnen worden. Voordat de eerste bewoners het zorgcomplex kunnen betrekken zijn we wel een jaar of twee, drie verder, verwachtte Ruud de Jong.