Vragen over herbouw schoenmakershuisje

HARDENBERG – De inwoners van Hardenberg krijgen eindelijk antwoord op een vraag die al jaren hoofdonderwerp van verjaardagsfeestjes, koffieochtenden en bingoavonden is: wat is er met het schoenmakershuisje van Heemse gebeurd.

Het oude boerderijtje van schoenmaker Ep Breukelman op de hoek Twenteweg/Hessenweg, ooit gemeentelijk monument, moest in 2012 plaats maken voor het nieuwe kantoor van de Rabobank. Met de toezegging van eigenaar Bouwbedrijf Zweers uit Ane en de gemeente Hardenberg dat het pand zou worden verplaatst en herbouwd in dezelfde stijl.

Die herbouw heeft echter nooit plaatsgevonden. Kwade tongen beweren dat het huisje niet is opgeslagen maar dienstdoet als fundament van een viaduct. Hardenberger Jan Wendt wil nu wel eens weten wat er werkelijk is gebeurd en – nog belangrijker – wanneer het pand, of een soortgelijk exemplaar, wordt herbouwd.

Wendt sprak in tijdens de raadsvergadering van dinsdag 4 september, om de raadsleden zo ver te krijgen dat ze “het nieuwe, jonge, ambitieuze college van B&W onder druk zetten om de beloftes waar te maken.”
De reden van uitstel, namelijk dat het huisje niet weer opgebouwd kan worden omdat de beoogde plek een parkeerplaats voor bankbezoekers moet zijn, gaat volgens Wendt niet meer op. Het kantoor wordt nog maar gedeeltelijk gebruikt en er staan zelden of nooit auto’s geparkeerd, zo heeft onderzoek duidelijk gemaakt.
“Raad, laat uw tanden zien zodat het college mooie woorden kan omzetten in daden. Al moeten de stenen uit Wit-Rusland komen: belofte maakt schuld”, besloot hij zijn betoog.

CDA-raadslid Arjen Roelofs beloofde hem dat hij zich zal inzetten om het onderwerp binnenkort op de agenda van de gemeenteraad te zetten.