Werkgroep tegen windmolens laat zich opnieuw horen

BERGENTHEIM – In vijf minuten tijd een spervuur van cijfers, formules en berekeningen afvuren op raadsleden om je punt te maken lijkt niet de meest verstandige methode. En om dat ook nog eens te doen tegenover een groep raadsleden waarvan de helft na de verkiezingen niet terugkeert is misschien ook niet de meest handige zet. Toch deed Bergentheimer Rick Hofsink dat dinsdag wel. Hij wilde namelijk geen kans onbenut laten om de politiek duidelijk te maken dat de werkgroep Realistisch Duurzaam Bergentheim – waarvan hij lid – is niet tegen windmolens is, maar wel tegen windmolens in de gemeente Hardenberg in het algemeen en Bergentheim in het bijzonder.

Hofsink vond dat de raad transparant moest zijn en moest aangeven waarom gekozen was voor Bergentheim als onderzoeksgebied. Die opmerking was nogal tegen het zere been van de raad. “Geef eens aan wanneer wij niet transparant waren”, vroeg CU-raadslid Klaas Mulder. Dat kon Hofsink niet, vandaar dat hij die opmerking terugnam. Ook zijn opmerking dat hij wilde weten waarom voor windmolens tussen Bergentheim en Kloosterhaar was gekozen kon niet op applaus rekenen, domweg omdat de gemeente nog helemaal niet heeft gekozen en ook nog geen plannen heeft gemaakt. De raadsleden gaven aan dat er zoekgebieden zijn en dat de keus voor een eventuele plek voor windmolens erg zorgvuldig gebeurt.

Meezoeken
Het aanbod van Hofsink om mee te helpen zoeken naar andere vormen van duurzame energie werd wel gewaardeerd, hoewel daar niet al teveel van verwacht wordt. Hij vertelde namelijk dat hij even 5 minuten op Google had gezocht naar daken van bedrijven en boerderijen en dat hij zomaar 70.000 m2 daken had gevonden waarop zonnepanelen geplaatst konden worden. Hoe reëel dit voorstel is kon nu niet worden aangegeven.

“Er liggen nog geen plannen, maar het is goed dat u uw bezorgdheid hebt uitgesproken”, vatte Mulder de inspraakbeurt samen.