Winkel Europaweg kan geen kebabzaak worden

HARDENBERG – “Er zit gewoon een horecabestemming op het pand. Bestemming 1 en 2, om precies te zijn. We hebben het ook netjes via de makelaar allemaal geregeld”, vertelde Herman Meerholz onlangs tegen De Stentor. Hij is eigenaar van het pand Europaweg 15 in Hardenberg en is van plan een deel te verhuren aan plaatsgenoot Ahmed Ebrahim, die zijn kebabzaak in Dedemsvaart wil verruilen voor eenzelfde zaak in Hardenberg.

Ebrahim krijgt echter geen toestemming om aan de Europaweg een horecazaak te beginnen, terwijl alle betrokkenen dachten dat er niets aan de hand was. GroenLinks heeft hierover vragen gesteld aan B&W, maar uit de beantwoording blijkt dat er helemaal geen horecabestemming op het pand zit.

GroenLinks, de ondernemers en de betrokkenen denken dat de weigering van B&W komt doordat er plannen zijn met het gebied Europaweg/Bruchterweg/Spinde.
Volgens B&W is er geen sprake van nieuw beleid. Het enige dat telt is het bestemmingsplan en de detailhandelsvisie, allebei vastgesteld door de gemeenteraad. Er zit geen horecabestemming op het pand en B&W zijn ook niet van plan die bestemming te geven. De visie van raad, college en ondernemers is, om het winkelgebied compacter te maken. Als het kan de winkels in De Spinde laten verhuizen en van de winkels aan de Europaweg een shop & go gebied te maken: even snel een bos bloemen of iets dergelijks kopen en weer verder rijden. Om die reden zijn de parkeermeters daar vervangen door een blauwe zone.

De opmerking over ‘gebrekkige communicatie’ delen B&W niet. Het bestemmingsplan en de detailhandelsvisie zijn openbaar en door iedereen te raadplegen. Ook de vraag van GroenLinks of de gemeente een alternatief wil zoeken wordt niet positief beantwoord. “Een ondernemer moet zelf een locatie zoeken, maar wij willen wel meedenken”, schrijven B&W. Overigens is al een gesprek gepland met de eigenaar en de ondernemer.