Aanleg zonneparken zorgt voor beroering

HARDENBERG – Het college van B&W is dinsdagavond na de raadsvergadering waarschijnlijk met een vreemd gevoel naar huis gegaan. Doen ze een keer precies wat de raad wil, is het weer niet goed. En dat komt eigenlijk doordat de raadsleden een jaar geleden de consequenties van hun eigen besluit niet goed hebben overzien.

Hét onderwerp van gesprek was dinsdag het plan om als pilotproject zonneparken aan te leggen in de gemeente. Er zijn de laatste jaren veel plannen ingediend door bedrijven, particulieren en groepen dorpsbewoners en 7 van die plannen stonden deze week op de agenda. Op de meeste voorstellen was door inwoners niet gereageerd, maar het plan om een zonnepark van 13 hectare aan te leggen op de hoek Westeindigerdijk/Kanaalweg Oost in Hardenberg bracht een deel van de wijk Baalderveld in beweging.

Een meer dan volle raadszaal, diverse insprekers, protestborden op de publieke tribune en de belofte dat wanneer het plan niet van tafel zou gaan er tot de Hoge Raad geprocedeerd zou worden. Maar ook een bijdrage van woordvoerder Zuijdgeest van LC Energy, het bedrijf dat op het stuk grond van Albert Reinders uit Loozen een park wil aanleggen dat elektriciteit voor ruim 2500 huishoudens kan leveren. Hij liet zien dat de bewoners van Baalderveld niet bang hoeven te zijn voor overlast en dat over inpassing in het landschap en deelname aan het project nog volop overleg mogelijk is. De bewoners langs de rand van Baalderveld geloven dat echter niet: hun uitzicht wordt bedorven, woningen worden minder waard, misschien ontstaan er wel gezondheidsproblemen en het is zonde van de landbouwgrond.
Volgens inspreker Jan Bruins moet de gemeente er staan voor de bewoners, niet voor het kapitaal van Reinders en LC Energy. “Duurzaamheid kan ook op andere manieren bereikt worden, op andere plekken”, vond hij.

Communicatie
Die laatste zin leek een beetje op de tekst van de tegenstanders van de windmolens in Dedemsvaart-Zuid: duurzame energie is prima, maar niet bij ons. Naar aanleiding van het ‘gedoe’ rond de plaatsing van die windmolens heeft de raad vorig jaar oktober besloten zelf aan te geven of een plan voor de plaatsing van zonnepanelen en windmolens mag doorgaan.
De nieuwe gemeenteraad heeft daar moeite mee. Vooral met de manier waarop er met de omwonenden van projecten is gecommuniceerd. Of eigenlijk niet gecommuniceerd.
Was dat geen rol voor de gemeente, wilden de raadsleden weten. Hadden B&W niet het initiatief moeten nemen?

Dat de consequentie van hun eigen besluit uit 2017 was, dat niet de gemeente de inwoners moest informeren maar de initiatiefnemers was hen ontgaan. En die initiatiefnemers hadden wel direct omwonenden benaderd, maar niet een hele voorlichtingscampagne opgezet met ideeën over aanleg, inspraak en deelname, want dat kost nogal wat. En als de raad later zou zeggen dat het plan niet mocht doorgaan hadden ze hun geld en moeite voor niets geïnvesteerd. “Er is nog geen ontwerp want we willen dat samen met de buurtbewoners maken, maar eerst moet het principebesluit van de raad worden afgewacht”, vertelde de LC Energy-woordvoerder.

Vervolg
Het vervolg van het voorstel wordt tijdens de raadsvergadering van 4 december besproken. Dan wordt ook duidelijk of gewacht wordt tot het voorjaar wanneer een nieuwe duurzaamheidsnota komt (CU), waar de VVD tegen is omdat dan de initiatiefnemers niet weten waar ze aan toe zijn en de kans op subsidie wordt verspeeld, of het principe van geen goede landbouwgrond gebruiken wordt gehandhaafd (CDA en LTO-inspreekster Gerrie Kleene), of Zwarte Piet op CDA-raadslid Gerrit van den Berg wordt afgestuurd (dreigement van Bruins) en of de publieke tribune dan weer zo vol zit. Dat laatste moet betwijfeld worden, want een deel van de bezoekers ging een beetje opgewonden weer naar huis: alleen maar geklets over kaders, communicatie en principebesluiten. Het vergaderjargon was aan hen duidelijk niet besteed.