Bert Baarslag herdacht in gemeenteraad

HARDENBERG – Aan het begin van de raadsvergadering van dinsdag 15 januari stond burgemeester Peter Snijders even stil bij het overlijden in december van het voormalig VVD-raadslid Bert Baarslag.

Baarslag, 40 jaar directeur van het gelijknamig vervoersbedrijf, heeft 17 jaar in de gemeenteraad gezeten. De eerste twaalf jaar voor de ‘oude’ gemeente Hardenberg en na de gemeentelijke herindeling, waarbij Avereest, Gramsbergen en Hardenberg een nieuwe gemeente vormden, nog vijf jaar.

Al die jaren in het gemeentehuis van 1962, want tot zijn ‘geluk’ heeft hij nooit in de nieuwe raadszaal gewerkt. Bert Baarslag was fanatiek tegenstander van de bouw van het nieuwe gemeentehuis in het centrum. Volgens hem kon beter worden uitgeweken naar een industrieterrein: beter bereikbaar en geen parkeerproblemen.

Baarslag was volgens de verhalen een markante persoonlijkheid, aimabel, charmant, die hield van schilderen, een goed glas wijn en zijn vakantiewoning in Frankrijk.

En roken. Vandaar dat hij blij was als de club van fractievoorzitters vergaderde in de brandweerkazerne, want daar mocht je tenminste nog roken. Bovendien, vertelde hij met een knipoog, was het de enige plek waar ambtenaren nog in galop waren te krijgen.

Baarslag was geen duidelijke prater. Regelmatig werd je op de perstribune gevraagd wat hij nou eigenlijk had gezegd. Dat had onder meer te maken met zijn manier van denken: hij dacht sneller dan hij kon praten.
Zijn uitspraak: doe kalm aan, maar wel rap typeerde hem goed.

In 2006 stapte Bert Baarslag uit de politiek. Hij werd voor zijn raadslidmaatschap benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.