Bevolking betrekken bij sloopplannen

HARDENBERG – B&W willen een lijst laten maken van alle beeldbepalende objecten (huizen, winkels, fabrieken, kantoren e.d.) in de gemeente Hardenberg. Dat moet gebeuren door de stichting Het Oversticht, om te beginnen in Dedemsvaart en Hardenberg.

Aanleiding is de ophef die eerder dit jaar is ontstaan nadat enkele Hardenbergers protest aantekenden tegen de sloop van het voormalig chinees restaurant aan de Voorstraat in Hardenberg. In de hierop volgende discussie in de gemeenteraad is door het college beloofd in het vervolg de bevolking en andere belanghebbenden in een vroegtijdig stadium bij dit soort gevallen te betrekken.

Om die belofte gestand te kunnen doen moet er wel een lijst komen met beeldbepalende objecten. De gemeente heeft een lijst met rijks- en gemeentelijke monumenten, maar daar staan niet alle beeldbepalende objecten op. Het voormalig chinees restaurant stond er bijvoorbeeld niet op omdat het geen monumentstatus heeft.

Dat laatste was ook de reden dat sloop van het pand niet tegengehouden kon worden. B&W hebben nog contact gehad met de initiatiefnemer en zijn architect en gevraagd om te kijken of de voorgevel behouden kan worden, maar vanwege de slechte bouwkundige staat van de gevel zagen die geen mogelijkheden.

Bevolking betrekken
Als de lijst door Het Oversticht klaar is kan hij gebruikt worden bij plannen om panden te verbouwen of te slopen. Voordat de gemeente toestemming geeft om wijzigingen aan te brengen kunnen eerst via bijvoorbeeld lokale verenigingen of Plaatselijk Belang de inwoners bij het plan worden betrokken, om het eventueel aan te passen of om meer draagvlak te krijgen.

Het Oversticht begint komend jaar in Dedemsvaart en Hardenberg met de inventarisatie. Daarna zijn de andere plaatsen in de gemeente aan de beurt.