Dominee en koopman bespreken koopzondag

HARDENBERG – Waar waren de jongere consumenten maandagavond tijdens de discussieavond over de koopzondag? Zo’n 100 belangstellenden hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging van de commissie ZinIn van de PKN-kerken in Hardenberg om in gesprek te gaan over koopzondagen. Maar het grootste deel bestond uit 60-plussers. Veel volgelingen van de dominee en in mindere mate van de koopman, terwijl de jongeren eerder voor het omgekeerde kiezen.

Hardenberg houdt zich al een jaartje bezig met het fenomeen koopzondag. Er zijn proeven gehouden die nu moeten resulteren in een voorstel van B&W. Maar voordat de gemeenteraad daarover gaat besluiten wilde de dominee (ds. Wim van der Wel, links) op een openbaar bankje in gesprek met de koopman (centrummanager Eduard Plate, rechts). Dat bankje is het podium van het OLC+ aan de Sportlaan geworden. En niet alleen zij, ook Robert Prins en Johannes Vasse (ondernemers) en consument Giny Hurink namen om beurten plaats achter het spreekgestoelte om een stelling te verdedigen, onder toeziend oog van gespreksleider Henk Brink.

Stellingen
Johannes Vasse (Vasse Intertoys) vindt de zondagsopening een te zware belasting voor een kleine ondernemer. Die kan zijn personeel hiermee niet belasten waardoor hij zelf zeven dagen per week aan de beurt is en niet aan zijn rust toekomt.
Robert Prins (Prins Sport) wil een gelijk speelveld voor de ondernemer: als winkels in de regio op zondag geopend mogen zijn kan Hardenberg niet achterblijven want anders vliegt een deel van de omzet weg. Giny Hurink is als consument voorstander van koopzondagen: supermarkten elke zondag open om de boodschappen te halen die drukke gezinnen niet meer door de week kunnen halen, andere winkels op een beperkt aantal zondagen open voor het plezierwinkelen.

Collectieve rust
Dominee Wim van der Wel zei dat christenen anderen hun wil niet moeten opleggen, “want dat is niet christelijk”. De invloed van de kerken neemt af en de behoefte aan een koopzondag neemt toe. Hij toonde zich erg bezorgd over het gebrek aan collectieve rust, het gevaar dat juist jongeren te maken krijgen met een burn-out omdat we zo langzamerhand leven om te werken in plaats van omgekeerd en daardoor alle dagen hetzelfde lijken.
Centrummanager Eduard Plate had een heel andere invalshoek, hij keek voornamelijk naar de streekfunctie van Hardenberg. Het stadscentrum waar zo’n 1400 mensen werken speelt een belangrijke rol in de economie. Plate: “Als we een toekomstbestendig centrum willen maken moeten we zorgen voor een gelijk speelveld. Het autobezit van Hardenbergers ligt 25% hoger dan het landelijk gemiddelde, zodat ze makkelijk ergens anders naar toe kunnen en dat ook doen, getuige de vele inwoners die op zondagmiddag voor hun boodschappen naar Coevorden rijden. En jongere mensen zitten niet meer in dat zondagsritme van ouderen, ze pakken op andere momenten hun rust en ontspanning.”

Toehoorder
De rol van de bezoekers was deze avond voornamelijk die van toehoorder, want een levendige discussie ontstond er niet. Wel werden een paar misverstanden weggewerkt, zoals de bewering dat de gemeente voor het randprogramma tijdens de koopzondagen had betaald (dat hebben de winkeliers allemaal zelf gedaan) en dat de koopzondagen er door een paar grote bedrijven zijn doorgedrukt (een enquête van de Stichting Centrummanagement Stad Hardenberg heeft aangetoond dat 80% van de middenstanders voor koopzondagen is).
Of er enig begrip voor de standpunten van andersdenkenden is ontstaan valt niet te meten, maar uit de reacties bleek dat deze avond niet voor een omslag in het denken heeft gezorgd. Misschien dat de aanwezige raadsleden met de meningen en verhalen hun voordeel kunnen doen. Zij moeten op dinsdag 26 februari een besluit nemen over de koopzondagen in de gemeente Hardenberg.

Klik op een afbeelding voor een groter exemplaar.