Fris winkelcentrum

Volgend jaar is het 40 jaar geleden dat het KMBO in het leven werd geroepen, het Kort Middelbaar Beroeps Onderwijs. Een 2- tot 3-jarige opleiding die bedoeld was voor jongeren van 16 tot 18 jaar die geen diploma van het voortgezet onderwijs hadden, maar wel een beroepsopleiding wilden volgen. Minimaal te vergelijken met het huidige mbo-2 niveau.

In Hardenberg zat ook zo’n opleiding, aan de Burgemeester Schuitestraat, onderdeel van K.M.B.O. Drenthe. Tussen haakjes: daar konden in 1985 gemeenteambtenaren ook hun eerste computercursus krijgen, op de MSX-computer die ze voor bijna inkoopsprijs hadden gekocht (nog iemand belangstelling voor een gaaf exemplaar?)
Leerlingen werden ze genoemd, jongens bijvoorbeeld met een lts-diploma die nog te jong waren om te gaan werken of nog niet goed genoeg voor de mts. Die zullen nooit bevroed hebben dat ze eigenlijk geen leerling waren maar student. Want zo noemen alle mbo’s hun leerlingen nu wel. Met 15 jaar het vmbo verlaten en dan ben je opeens student.

Een groepje van deze studenten leerlingen is de afgelopen weken het centrum van Hardenberg doorgestruind op zoek naar plekken die verbetering behoeven. Uiteraard waren die er nogal in overvloed, maar hun onderzoek richtte zich voornamelijk op de detailhandel. Wat doe je met lege panden, wat moet er gebeuren met het voormalige Arbeidsbureau aan het Oosteinde, is er iets nieuws te bedenken voor de winkels aan de Europaweg en kan het Marktterrein niet wat aantrekkelijke worden gemaakt?
Dat waren zo’n beetje de vier vragen waarop de jongelui een antwoord moesten zien te vinden. Dat hoefden ze trouwens niet alleen te doen want ze kregen hulp van echte studenten (Hanzehogeschool), een hbo-docent en de Hardenberger centrummanager.
Op zich een goede zaak, om leerlingen niet alleen uit boekjes te laten leren maar ze de hort op te sturen voor leren in de praktijk. Dat er dan niet veel verrassends uitkomt is eigenlijk bijzaak.

Toch is dat niet iedereen met mij eens. Het Alfa-college, waar de leerlingen staan ingeschreven, schreef dat de jongeren ideeën presenteerden voor een bruisend centrum. En verder dat burgemeester Peter Snijders en wethouder Douwe Prinsse aangenaam waren verrast over de innovatieve ideeën van de studenten.
Onze burgervader liet op Twitter weten dat de studenten leerlingen waanzinnige en inspirerende ideeën hadden gepresenteerd, maar dat zal een foutje zijn geweest. Waanzinnige ideeën klinkt namelijk niet best, dus ik neem aan dat bedoeld is dat het ontzettend fantastische geweldige ideeën waren. Vet, zogezegd. Zelfs supervet.

En wat hadden de Alfa-leerlingen dan bedacht? Een aantal grotere winkels van naam en faam naar het centrum halen, dan komen er volgens hen meer bezoekers naar het Marktplein. En rond het plein nog meer kroegjes en terrasjes. De winkels aan de Europaweg zouden veranderd moeten worden in stop & shop winkels: even je auto neerzetten, snel een paar boodschappen als bloemen of kant-en-klare maaltijden kopen en weer wegwezen. En het voormalige Arbeidsbureau moet een werkcafé worden voor thuiswerkers, studenten en ondernemers.

Leuk bedacht uiteraard, maar niet uitvoerbaar als de eigenaars van de panden, de grote kledingzaken en de huidige huurders niet meedoen. En die doen dat niet, want dit hadden ze zelf ook wel kunnen bedenken. Misschien moet je gewoon accepteren dat Hardenberg geen Zwolle, Deventer of Enschede is. En dat je toch echt naar die steden toe moet om lekker te winkelen.

Wat ik overigens mis is de verbinding tussen de verschillende Alfa-opleidingen. Allemaal horeca en retail, maar waar is de zorg? Een winkelpand voor kinderopvang, waar ouders hun kinderen maximaal twee uur kunnen achterlaten bij gediplomeerde kinderverzorgers en dan rustig kunnen winkelen. Langer hoeft niet, want dan ben je in Hardenberg wel klaar, lijkt mij.