Gemeente: Boshoektunnel zorgt voor verkeersveiligheid

HARDENBERG – Het is even wennen, denken B&W van Hardenberg, voor de mensen die gewend waren via de Hessenweg naar sportpark De Boshoek te rijden. Maar na een poosje weten ze niet anders dan dat ze via de nieuwe tunnel moeten rijden.

Dat ze van die tunnel gebruik moeten maken en dat ze niet meer via de Hessenweg kunnen rijden is al jaren geleden besloten. Dat is vroegtijdig bekend gemaakt en in allerlei overleggen meegenomen, antwoordt het college op vragen van de VVD. Die partij had vragen gesteld omdat enige commotie was ontstaan over het afsluiten van de Hessenweg. Ook de praktijk voor fysiotherapie De Haere en voetbalvereniging HHC waren in de pen geklommen en hadden hun bezwaren en zorgen geuit.

Kunnen ambulances het sportpark wel bereiken als er wat in de tunnel is gebeurd, waar moet geparkeerd worden bij grote evenementen, zijn de gebruikers en de omwonenden wel voldoende geïnformeerd en waarom is überhaupt besloten om de Hessenweg af te sluiten? waren een paar van die vragen.

Antwoorden
Op de eerste vraag, over de bereikbaarheid bij calamiteiten, kan het antwoord kort zijn: door de paaltjes in het fietspad tijdelijk te verwijderen is De Boshoek ook via de Hessenweg te bereiken. Parkeren bij grote evenementen kan op bedrijventerrein de Haardijk, waarna verkeersregelaars de mensen via de fietstunnel naar het sportpark leiden, een afstand van vijf tot tien minuten lopen. De vraag of de mensen voldoende geïnformeerd zijn door provincie, bouwbedrijven en gemeente is volgens B&W niet eenvoudig te beantwoorden. Al vanaf 2012 zijn de plannen besproken, de mensen konden zienswijzen indienen (en hebben dat ook gedaan) en bij voorlichtingsmomenten is steeds verteld hoe de plannen eruitzagen. Alleen toen de tunnel is geopend en de Hessenweg definitief is afgesloten is dat niet breeduit meegedeeld, omdat men dacht dat dit nu wel bekend was.

Dat de Hessenweg is afgesloten is mede op verzoek van de bewoners van de Hessenweg. Zij vreesden sluipverkeer naar het bedrijventerrein en de parallelweg van de N34 als automobilisten vanaf de Hessenweg gebruik konden maken van de tunnel. Dat wilden provincie en gemeente ook niet, omdat de parallelweg over enig tijd deel uitmaakt van een hoogwaardige fietsverbinding tussen Zwolle en Hardenberg, waar je zo min mogelijk autoverkeer moet hebben. “Opheffen van de afsluiting Hessenweg wordt op dit moment dan ook niet overwogen”, schrijven B&W.