Gemeente wil dat NAM gaswinning terugschroeft

HARDENBERG – De landelijke overheid mag wel een tandje bijzetten als het gaat om energietransitie en duurzaamheid. Dat schrijft de gemeente Hardenberg aan de Raad van State. De gemeente wil dat het besluit van de minister om tot 2033 gas te winnen in de omgeving van Hardenberg wordt aangepast.

Hardenberg wil zelf zo snel als kan stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen en dan is het niet te verkopen om tegen de inwoners te zeggen, dat ze van het gas af moeten terwijl nog jarenlang gas in hun omgeving wordt gewonnen.
Eerst maar eens toestemming geven om tot eind 2025 gas te winnen, dan is er genoeg tijd om te kijken of er nieuwe inzichten zijn op het gebied van energietransitie en duurzaamheid, menen B&W.

Maar als wordt besloten om niet tot 2033 gas te winnen maar tot 2025, dan mag niet opeens extra gas worden gewonnen, schrijven B&W in hun brief aan de Raad van State: “Bij een kortere looptijd van het instemmingsbesluit, hoort ook een lager productievolume van maximaal 1.400 miljoen Nm3.”

Verder wil de gemeente dat er meer meetstations komen om grondtrillingen te meten, dat er een nulmeting wordt uitgevoerd om te kijken hoe de toestand van gebouwen nu is en dat er een onafhankelijke commissie komt die eventuele schade beoordeelt.