Geschiedenisles van Diederik van Vleuten

HARDENBERG – Normaal gesproken mag je in een museum nergens aanzitten. In het museum van de Nederlander Jean-Paul de Vries in het Noord-Franse dorpje Romagne-sous-montfaucon wordt dat juist aangemoedigd. Samen met cabaretier/verteller Diederik van Vleuten was hij maandagmiddag te gast op het Vechtdal College in Hardenberg om de Eerste Wereldoorlog in woord en beeld te laten herleven.

Zo’n 300 leerlingen van vmbo, havo en vwo met geschiedenis op hun lesrooster hoorden eerst van Diederik van Vleuten over het ontstaan en het verloop van de oorlog, waarna Jean-Paul de Vries zijn museum liet zien. Beelden van wanden vol scheppen, veldflessen en foto’s, om te laten zien hoe massaal er was gestorven. Geen miljoenen soldaten, maar miljoenen x 1 mens, was zijn boodschap.

Omdat de meeste scholieren niet direct de mogelijkheid hebben om naar het museum in Frankrijk toe te gaan, komt De Vries speciaal naar Nederland om op scholen te vertellen over zijn werk en zijn museum. Hij wordt daarbij vergezeld door Van Vleuten, die na een bezoek aan het museum met anderen de stichting Vrienden van Romagne 14-18 heeft opgericht. In Hardenberg was een deel van die vriendengroep bij de geschiedenisles aanwezig: als toehoorder of als deelnemer, gekleed als Amerikaanse of Duitse soldaat.