Handhaven in Hardenberg

Hoeveel boerka’s zouden er in Hardenberg rondlopen? Ik heb nog nooit een exemplaar in het wild gezien. Ja, eentje, dacht ik, maar dat bleek een soort bankovervaller te zijn tijdens de laatste schooldag van een middelbare school. Of was het toch een examenkandidaat verkleed als brievenbus?
Hoe dan ook, als er een echte in ons dorp zou zijn (vooruit, Kleinstadt zouden de Duitsers zeggen), in een openbare ruimte zoals een school, overheidsgebouw, ziekenhuis of buurtbus, zou burgemeester Peter Snijders dan gaan handhaven? Agent De Groot eropuit sturen om de persoon te verbaliseren? Ik zeg met opzet ‘persoon’, want je weet niet of het een vrouw, man of geen van beiden is. Of zou hij zich aansluiten bij de burgemeesters van de èchte steden, die weigeren er kostbare uren blauw aan te besteden?
Wij Nederlanders zijn wel goed in het maken van regeltjes, maar niet zo goed in het handhaven van die regeltjes. Ook lokaal niet.

Bij het LOC+ aan de Sportlaan mag je niet roken: niet binnen en niet buiten, maar er zijn dagen dat een stoomlocomotief jaloers zou zijn op de geproduceerde hoeveelheid rook, en een delinquent met 20 uur taakstraf zou binnen de gestelde tijd niet klaar zijn met het opruimen van alle peuken rond het pand. En loop eens het eerste het beste schoolgebouw voor voortgezet onderwijs binnen. Overal bordjes dat in de gang niet gepauzeerd mag worden, maar in de pauze is bijna elke vierkante centimeter door minstens drie personen bezet.
Hoe zit het trouwens met de paden achter woningen, gangpaden die aan één kant door bewoners illegaal zijn dichtgetimmerd zodat er geen doorgang meer is. Zou de brandweer dat weten, maar niet willen of kunnen handhaven?

Het meest opvallende vind ik nog de reclamekar van het Zwolse casino (zie foto). Die staat met grote regelmaat op plekken waar de reguliere bewoners een prijzige vergunning voor hun auto moeten aanschaffen. Maar een vergunning op het dekkleed heb ik nog nooit kunnen ontdekken. Het zou kunnen dat het niet voor karren hoeft, maar eigenlijk denk ik dat het past binnen de Nederlandse manier van werken: eerst met regels alles dichttimmeren en daarna laten we de boel de boel. Vrijheid blijheid, niet waar.