Hardenberg wil minder nieuwe thuiskappers

HARDENBERG – B&W van Hardenberg willen minder nieuwe thuiskappers. Normaal gesproken mag niemand een kapsalon aan huis beginnen, maar B&W kunnen van die regels afwijken. Wanneer dat wel en niet kan staat in nieuwe beleidsregels. Die zijn de afgelopen weken besproken met onder meer de ANKO, de brancheorganisatie van kappers, en met de middenstandsverenigingen in Hardenberg en Dedemsvaart.

In die beleidsregels staat dat in kernen met een eigen winkelcentrum geen nieuwe kapsalons meer aan huis gevestigd mogen worden. Ook mogen bestaande kapsalons aan huis niet worden verplaatst naar een andere woning. Het betreft hier de kernen Hardenberg, Dedemsvaart, Balkbrug, Bergentheim, Gramsbergen, Slagharen en De Krim. In kernen zonder eigen winkelcentrum kunnen onder voorwaarden nog wel nieuwe kapsalons aan huis worden gevestigd.

De gesprekspartners van de gemeente hebben positief op de plannen gereageerd. Wel heeft de middenstandsvereniging van Dedemsvaart (DMC) gevraagd of de regels ook toegepast kunnen worden op pedicures, schoonheidssalons, nagelstudio’s en dergelijke. Volgens DMC zijn ondernemers die in het centrum winkelruimte moeten huren of kopen veel duurder uit dan de thuiswerkers, omdat ze aan allerlei eisen van hygiëne moeten voldoen.

Volgens de gemeente zijn dit typische thuis-beroepen die niet in een winkelcentrum horen. Zij mogen zonder vergunning in huis worden uitgeoefend, zodat zij niet onder de nieuwe beleidsregels hoeven te vallen.

De nieuwe beleidsregels worden zes weken ter inzage gelegd, zodat belanghebbenden er nog op kunnen reageren.