Historische bruidsjurken in Gramsbergen

GRAMSBERGEN – In het museum en infocentrum Vechtdal in Gramsbergen is vrijdagmiddag de expositie ‘Daar komt de bruid’ geopend. In een overzicht van 1900 tot nu worden diverse bruidsjurken en bijbehorende attributen getoond.

Aan het begin van de expositie staat een zwangere bruid in klederdracht. Hoewel seks voor het huwelijk eigenlijk verboden was, waren volgens Geesje Veurink van de expositiecommissie veel bruiden zwanger, omdat ‘bewezen’ moest worden dat er voor nageslacht gezorgd kon worden.
In de vitrines staan in chronologische volgorde aangeklede etalagepoppen die de veranderende bruidsmode laten zien, van lange naar korte en van zwarte naar witte bruidsjurken.

De expositie werd geopend door brulfte-neuger Klaas Bolks die, voorzien van een goastok om tegen de ruiten te tikken – maar die ook diende om het evenwicht te bewaren na vele glaasjes alcohol – de museumbezoekers uitnodigde voor de bruiloft van Isa Boonstra.
Het bijbehorende vers werd voorgelezen door Dientje Kwant, waarna op de bovenverdieping de bruidscollecties bewonderd konden worden.

Informatie over openingstijden en prijzen zijn te vinden op de website www.museumgramsbergen.nl

[klik op een afbeelding voor een groter exemplaar]