Johan Smith eerste ‘Gewoon Doener met beperking’

LOOZEN – Wethouder Gitta Luiten heeft maandagmiddag de aftrap gegeven van de Week van de Toegankelijkheid. Dat gebeurde in landhoeve De Zwiese in Loozen, waar ze bekend maakte dat Johan Smith uit Mariënberg is benoemd tot Gewoon Doener met een beperking.

Smith vertelde tijdens de bijeenkomst wat hem in 2011 is overkomen: op zijn motor aangereden door een jonge drugsgebruiker waardoor hij een onderbeen mist, een verlamde linkerarm heeft en hersenletsel heeft opgelopen. Zijn baan als servicemonteur was opeens verleden tijd en zijn vrouw Ellen moest het gezin met zes kinderen draaiende houden terwijl hij een half jaar moest revalideren.

Ondanks de ellende die hem is overkomen wil Johan niet als ‘zielig’ overkomen. “Ik kan nog veel, daar moet je naar kijken. Bovendien heb ik veel mensen ontmoet en maak ik veel contacten, vooral met jongeren die ik spreek als ik vertel op scholen wat mij is overkomen of wanneer ik voorlichting geef aan drugsverslaafden.”

Meedoen in de samenleving
Het verhaal van Johan Smith wordt dit najaar gevolgd door dat van nog vier of vijf mensen met een beperking, die ondanks hun handicap deel uitmaken van de samenleving. Die publieksactie is onderdeel van een proces om de bewustwording onder de inwoners van Hardenberg te vergroten met betrekking tot beperkingen, toegankelijkheid en vooral meedoen in de samenleving. De Week van de Toegankelijkheid is een eerste aanzet daartoe.

De komende dagen zijn er allerlei activiteiten om aandacht te vragen voor toegankelijkheid. Zo kunnen inwoners gratis meedoen aan trainingen van rolstoelbasketbal en zitvolleybal, is er een eettafel met statushouders, kan er blind geluncht worden en is er een 55+-middag.