Jongeren kiezen vaker voor duurzaam

HARDENBERG – Jongeren gaan voor groen. Dat merk je bijvoorbeeld in de politiek, waar partijen als GroenLinks veel jongeren trekken. De Radboud Universiteit Nijmegen heeft dat vorig jaar onderzocht: ze willen een bijdrage leveren aan de wereld, niet aan de zijlijn staan.

Dat merk je ook dichter bij huis, waar jongeren meedoen met de lokale versie van de Dag van de Duurzaamheid, een activiteit van het Vechtdal College in Hardenberg, Ommen en Dedemsvaart. Woensdag konden ze hun handtekening zetten om aan te geven dat ze zich willen inzetten voor duurzaamheid.

“De schoolorganisatie is daar al geruime tijd mee bezig, en nu willen we de leerlingen daar meer bij betrekken”, zegt Roelie Waanders, hoofd facilitaire dienst van het Vechtdal College Hardenberg. “Dat doen we onder meer via de inzet van een Ecoteam, dat bestaat uit personeelsleden en leerlingen. Zij slingeren activiteiten aan en proberen uit te leggen aan collega’s en medeleerlingen dat we ander gedrag moeten vertonen. Niet via vage verhalen, maar door tastbare activiteiten te bedenken. Het besef dat het anders moet is natuurlijk niet bij alle leerlingen aanwezig, niet iedereen is daar al aan toe. Maar zo’n Dag van de Duurzaamheid kan een beetje helpen.”

Een andere activiteit was het maken van hoofddeksels van hun eigen plastic afval. Verder konden ze meedoen met The Green Battle, een ideeënwedstrijd om de school duurzamer te maken.