Jongeren tonen debatkracht

HARDENBERG – Er zijn nog voldoende jongeren in de gemeente Hardenberg die gepassioneerd kunnen debatteren over de lokale politiek en daarbij niet alleen naar het eigen belang kijken maar volgende generaties betrekken in hun keuzes. Dat was woensdagmorgen te zien tijdens een jeugddebat in het gemeentehuis met leerlingen van het Vechtdal College en kandidaat-raadsleden van een handvol politieke partijen. Maar daarnaast was ook te merken dat goed debatteren bijna niet te doen is zonder voldoende kennis.

Er werd gedebatteerd over 4 stellingen:
– In alle dorpen en kernen van de gemeente Hardenberg moeten de winkels op zondag open kunnen zijn. Winkeliers moeten dit zelf kunnen bepalen.
– Betaald parkeren moet afgeschaft worden in de gemeente Hardenberg. Dit is beter voor de winkels.
– Meer windmolens en meer zonnepanelen in onze gemeente is beter voor ons milieu en voor een gezonde leefomgeving.
– De gemeente Hardenberg moet meer geld uitgeven aan het voorkomen van armoede. De gemeente moet een proef gaan doen met een basisinkomen voor alle inwoners vanaf 18 jaar.

Bij de stelling over betaald parkeren bleken de jongeren niet te weten dat parkeerpleinen en parkeergarages jaarlijks flink wat geld kosten aan rente, aflossing, onderhoud en vervanging. “Die parkeergarages liggen er toch, dus kan het parkeren wel gratis worden gemaakt”, was een opmerking.
En bij de stelling over de proef met basisinkomen dachten zowel enkele kandidaat-raadsleden als de jongeren dat de gemeente dat moet betalen, waardoor je als gemeente vele miljoenen per jaar meer kwijt bent dan je ontvangt, wat al op korte termijn een faillissement zou opleveren.
Dat armoedebestrijding een belangrijk punt is in de gemeentepolitiek was ook niet voor iedereen duidelijk, “want ik zie nergens zwervers, dus valt het met die armoede wel mee.”

Duurzaamheid
Waar misschien minder kennis voor nodig is en meer vanuit principes geredeneerd kan worden is duurzaamheid, milieu, vergroening. Voor volgende generaties moeten nu stappen worden gezet, vonden de jongeren. Wel werd er verschillend gedacht over hoe dat moet gebeuren. De een vond dat de gemeente Hardenberg groot genoeg is voor een windmolenpark, anderen wilden die molens op zee en weer anderen wilden helemaal geen windmolens omdat die techniek verouderd is en kozen voor velden met zonnepanelen. Uit de groep jongeren kwam ook het idee om geld te kunnen lenen van de gemeente voor zonnepanelen tegen 0% rente, waarna de investering terugbetaald kan worden met het bespaarde geld op de energierekening. Op die manier is duurzaam energiegebruik voor iedereen bereikbaar, was de gedachte hierachter.

Het debat krijgt maandag 19 maart een vervolg met een jeugdverkiezing. Jongeren in Hardenberg kunnen dan aangeven hoe de 33 zetels in Hardenberg volgens hen verdeeld moeten worden over de 9 deelnemende politieke partijen.