Komst zonneparken Hardenberg stap dichterbij

HARDENBERG – De komst van drie zonneparken in de gemeente Hardenberg is weer een stap dichterbij gekomen. De gemeenteraad besloot dinsdagavond B&W te adviseren de plannen ter inzage te leggen voor een park in Heemserveen, aan de Hoogenweg en tegenover de woonwijk Baalderveld. Maar helemaal rimpelloos verliep de besluitvorming niet.

CDA-woordvoerder Arjen Roelofs gebruikte de meeste tijd van de meer dan twee uur durende discussie. Over de parken in Heemserveen (Polendwarsweg) en aan de Hoogenweg (Kanaalweg Oost) werd met geen woord gerept want daar had geen enkele voor- of tegenstander aandacht gevraagd. Het zonnepark bij Baalderveld was een ander verhaal.

Een groep buurtbewoners heeft al twee keer van zich laten horen en bestrijdt de plannen te vuur en te zwaard. Het CDA was dinsdagavond geneigd dat groepje te volgen, maar draaide zo lang om de hete brei heen dat de vergadering tot ruim na elf uur werd gerekt.
Behalve tegenstander Jan Souwman (foto), die tijdens de discussie kwaad wegliep omdat het volgens hem allemaal ‘doorgestoken kaart’ was, voerde dit keer ook een inwoner van Baalderveld het woord die de komst van het zonnepark wel ziet zitten. Rein Sybesma gaf aan waarom de energietransitie moet doorgaan en welke maatregelen de gemeente kan nemen om mensen positief bij de ontwikkeling te betrekken. Zelf, zo vertelde hij na afloop, gaat hij met andere voorstanders en het bedrijf LC Energy in gesprek om de toezeggingen aan de buurt meer concreet te maken: hoe krijgen buurtbewoners kans om deel te nemen aan het project, hoe worden de groensingels aangelegd, welke lokale leverancier wordt benaderd om de inwoners van Baalderveld goedkope zonnepanelen voor op het dak te leveren en met welke zorginstelling wordt contact opgenomen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een rol te geven in schoonmaak en beheer van het zonnepark.

Uiteindelijk begreep het CDA dat het alleen stond in de besluitvorming en de partij ging dan ook schoorvoetende akkoord met het voorstel van B&W. Alleen CDA’er Gerrit van de Berg stemde al enige van de hele gemeenteraad tegen: zonnepanelen op landbouwgrond is volgens hem een doodzonde.
De andere raadsleden zien wel wat er gebeurt nu de plannen ter inzage liggen en de Hardenbergers mogen aangeven wat zij ervan vinden.