Lampen en lichtjes

Deze week kwamen weer even de lichtjes op de rotonde bij het gemeentehuis ter sprake. Binnenkort komt namelijk de evaluatie van het project naar buiten, maar een deel is al bekend. Uitgelekt, zogezegd, zoals het bij een beetje overheid hoort. Ik bedoel: als de Miljoenennota elk jaar voortijdig naar de pers wordt gelekt dan moet dat toch zeker kunnen met een evaluatieverslag over lampjes.

In het verslag komt te staan dat maar liefst 25% procent van de fietsers ander gedrag gaat vertonen als de lampjes gaan branden. Dat wil zeggen: niet de Bruchterweg inrijden, want daarvandaan kan het grote gevaar aankomen, maar de veilige route via de Witte de Withstraat nemen. De resterende 75% doet dat niet. Niet, omdat ze niet snappen wat de bedoeling is, zoals door de onderzoekers wordt verondersteld, maar omdat er vaak géén groot gevaar aankomt. De lampjes branden, maar de trekker, bus of vrachtwagen is al eerder afgeslagen.

Wat ook in het verslag kom te staan is dat de proef met een jaar wordt verlengd. Met name scholieren moesten beter op de hoogte worden gebracht van het systeem, vinden de onderzoekers, en dat kost tijd. Die wijsheid hebben ze vast en zeker niet opgedaan bij de scholen zelf, anders zouden ze wel andere verhalen horen. Op elke mogelijke manier is duidelijk gemaakt wat de betekenis van de lampjes is en waarom het systeem is aangelegd, maar scholieren laten zich niet sturen: de kortste weg is voor hen de eerste keus.
Waarschijnlijk is de echte reden dat het zonde is om het proces na enkele maanden alweer te stoppen als je daar als provinciale overheid 60.000 euro in hebt gestopt.

Het is namelijk een provinciaal project. De gemeente Hardenberg is alleen gevraagd of die een plek wist voor de proef. En die was er wel: rotondes genoeg in het centrum (wel 2).

Als het niet met rotondelampjes is waarmee de gemeente zich bezighoudt, waarmee dan wel? Met straatverlichting. Langzamerhand worden de energievretende straatlantaarns voorzien van ledlampen. Klein nieuws, zou je denken, maar daar denkt de gemeente anders over. De vervanging van gloeilampen door ledlampen maakt zo’n grote inbreuk op het dagelijks leven van de inwoners van Hardenberg, dat alles uit de kast moet worden gehaald om ze duidelijk te maken dat het licht in hun straat wat anders van intentie en kleur wordt. En dus wordt er een heuse inloopavond georganiseerd.

Buurtbewoners krijgen persoonlijk een brief in de bus met een uitnodiging voor zo’n inloopavond. Deze week in de wijk Baalder bijvoorbeeld. Maar liefst 1,5 uur hadden de wijkbewoners tijd om vragen te stellen over de energiezuinige lampen met een lange levensduur die ook nog eens weinig onderhoud vragen. En dat alles onder het motto: donker waar het kan en verlichten waar het nodig is.

Daar is geen mens op af gekomen, zou je denken. Mis! Volgens de wijkvereniging was de inloopavond goed bezocht. Wellicht een tip voor die klager die de happy-new- year-lichtshow afgelopen dinsdag op het gemeentehuis zonde van zijn belastingcenten vond: bezoek eens een inloopavond. Informatief avondje uit en Douwe Egberts voor niks.