Lichten in wegdek bieden scholieren veiliger fietsroute

HARDENBERG – “We hebben iets nieuws”, zei wethouder Jannes Janssen maandagmiddag in het gemeentehuis van Hardenberg bij de ingebruikname van een bijzonder verkeerssysteem. Het is te hopen dat de afloop beter is dan het project van oud-KNVB-voorzitter Jos Staatsen, die 22 jaar geleden zei: “We gaan iets nieuws doen”. Zijn tv-zender Sport 7 stierf een roemloze dood.

Die roemloze dood kan ook het pilotproject in Hardenberg treffen, want het is een proef. De eerste pilot op dit gebied in Nederland, vertelde voorzitter Bert Boerman van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland. Het ROV had gemeenten gevraagd mee te doen met proefprojecten om te kijken of de verkeersveiligheid verbeterd kan worden en Hardenberg had zich hiervoor aangemeld.

De opzet van het project is het gedrag van fietsers te beïnvloeden, zodat ze een veiliger route nemen als er groot of zwaar verkeer nadert op de Bruchterweg. Die straat, vanaf de rotonde bij het gemeentehuis tot de rotonde bij de burgemeester Schuitestraat, wordt door veel scholieren gebruikt, maar ook door landbouw- en vrachtverkeer. Als warmtecamera’s zien dat groot verkeer de rotonde bij het gemeentehuis nadert laten pijlen aan lantaarnpalen en rode en groene lampen in het wegdek zien, dat de fietsers beter een afslag verder kunnen nemen om dan via de Witte de Withstraat en de Piet Heinstraat hun school te bereiken.

De toepassing van de pilot ITS (Intelligent Transportsysteem) is een nieuwe oplossing om met slimme technieken de fietsveiligheid te verbeteren. De proef duurt tot dit najaar. Tussentijds en aan het eind wordt gemeten of de proef zin heeft gehad. Dat gebeurt door een helde dag met camera’s opnames te maken om te kijken of de scholieren ook daadwerkelijk de veilige route kiezen.