Lintje voor veteraan Euverman

HARDENBERG – Tijdens de Veteranendag Hardenberg op zaterdag 2 juni heeft Henk Euverman uit Hardenberg uit handen van burgemeester Peter Snijders een Koninklijke onderscheiding ontvangen.

Voor zijn inzet als militair in de jaren vijftig (o.a. in Nieuw-Guinea) en voor zijn vrijwillige activiteiten op het terrein van kerk en samenleving is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Henk Euverman was een van de initiatiefnemers voor het organiseren van een lokale Veteranendag in Hardenberg. Daarnaast geeft hij het verhaal over oorlog en vrede door, door erover te vertellen op basisscholen, maar ook door het verzorgen van exposities, zoals een foto- en documentententoonstelling om vredesmissies van 1945 – 2015 onder de aandacht te brengen van het publiek. Euverman was ook betrokken bij de oprichting van het Veteranen Ontmoetingscentrum aan de Bruchterweg in Hardenberg.

In de jaren ’80 en ’90 was hij op kerkelijk gebied actief. Zo was hij achtereenvolgens ouderling in Gramsbergen en Bruchterveld. Hier was hij van 1999 tot 2003 ook voorzitter van de kerkenraad van de gereformeerde kerk vrijgemaakt. Euverman was verder een aantal jaren voorzitter van het gereformeerd maatschappelijk verbond (CGMV), afdeling Bergentheim.