Nestkastjes in strijd tegen rupsen

HARDENBERG – In de strijd tegen de eikenprocessierups heeft de gemeente Hardenberg 500 nestkastjes aangeschaft. Niet om ze zelf op te hangen maar om ze gratis aan de inwoners van de gemeente uit te delen. De nestkastjes zijn gemaakt door leerlingen van Pro Hardenberg. Als de actie een succes wordt en er veel vraag naar de kastjes komt kan de gemeente nog meer exemplaren aanschaffen.

Het is de bedoeling dat de nestkastjes straks worden bewoond door koolmezen, de natuurlijke vijanden van de processierups. De kastjes kunnen het beste in de buurt van eiken worden opgehangen. Verder moet er water in de buurt zijn en een geschikte schuilplek.

De inwoners kunnen tot 31 december een nestkastje aanvragen (1 exemplaar per adres) op www.hardenberg.nl/nestkastje. Wie het eerst komt het eerst maalt.
De aanvrager moet er zelf voor zorgen dat het kastje wordt opgehangen en wordt onderhouden. Het kastje ophangen in een boom van de gemeente is toegestaan.

Overigens is dit niet de enige actie van de gemeente om het aantal processierupsen te verminderen. Volgens B&W blijft het nodig de rups te bestrijden met nematoden, dat zijn kleine aaltjes die de rupsen opeten. En op plekken waar de volksgezondheid risico’s loopt worden nesten weggezogen.

(foto: wethouder Gitta Luiten met een nestkastje van Pro Hardenberg)