Ongeschreven regels

De Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer hebben nogal wat kritiek gekregen. Nou is dat wat de inhoud betreft gebruikelijk. Coalitiepartijen zijn lovend, de oppositie maakt er gehakt van. Tot zover is alles volgens de gebruikelijke riten en mores. Alleen de toon waarop werd gedebatteerd kreeg kritiek van alle kanten.
“Ze ontstijgen amper het niveau van de gemiddelde kroeg”, was de algemene teneur.

Dat gedrag vertonen de raadsleden in de gemeente Hardenberg gelukkig niet. Hier wordt niemand voor rotte vis uitgemaakt, wordt niet met koffiekopjes gesmeten en zegt niemand tegen een ander dat hij moet oprotten.
En toch begint het door iedere lokale politicus gekoesterde beeld van netheid en correctheid haarscheurtjes te vertonen. Twee dames zijn daarvoor verantwoordelijk.

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 18 september werd een motie ingediend door het GroenLinks-raadslid Romano Boshove. Hij wil dat Hardenberg meedoet met de Operatie Steenbreek. Dat is kortweg een organisatie die stenen in tuinen en plantsoenen wil inruilen tegen groen. Bij de enorme hoosbuien die we hebben gehad en die we nog veel vaker krijgen kan het water niet weg omdat grasvelden en bloementuinen zijn vervangen door klinkers en beton. Zijn voorstel om als gemeente samen met andere gemeenten, provincies en waterschappen oplossingen te bedenken werd ondersteund door het andere (bijna) GroenLinks-raadslid Rein Jonkhans en Linda Verschuur van 50Plus. En die laatste ging bij de bespreking van de motie in de fout.

“Dank je wel, voorzitter. Ik ben vorige week benaderd door Romano…..”, zo begon ze haar verhaal om uit te leggen waarom ze de motie mede had ingediend.
Dank je wel had Dank u wel moeten zijn en Romano had meneer Boshove moeten zijn. Als nieuweling ken je misschien niet alle ongeschreven regels van de raad, maar dit had ze vanuit zichzelf moeten weten.
Kwalijker was het, dat de ervaren Annie Kelder van OpKoers met 50Plus meehobbelde. De eerste woorden waren nog correct maar meteen daarna ging ook zij in de fout.
“Dank u wel, voorzitter, ook wij hebben aangegeven bij Romano…….”

Het is alsof ze het over hun jongste broertje hadden en niet over de fractievoorzitter van GroenLinks. Op feestjes en partijen (en in de krant) is het Romano, in de raadszaal is het meneer Boshove. Ook voor zijn oudere politieke zussen.