Raad vindt nieuw fietspad wel wat duur

HARDENBERG – Alle politieke partijen in Hardenberg zijn tevreden met het plan om een fietspad aan te leggen tussen Radewijk-achterin en de Duitse gemeente Laar. Maar ze moesten zich wel even achter de oren krabben toen dinsdag tijdens de oriënterende raadsvergadering over de kosten werd gepraat.

Toen enkele jaren geleden tussen Hardenberg en Laar is afgesproken dat er een toeristische fietsroute bijkomt over de landsgrens werd nog gedacht dat dit zo’n 40.000 euro zou kosten. Nu de plannen concreet zijn blijkt dat er ruim 72.000 euro op tafel moet komen: 3.000 euro voor Laar, de rest voor Hardenberg.

Gijs Schuurman van 50Plus vond de bijdrage van Laar niet in verhouding staan tot de bijdrage van Hardenberg, maar wethouder Alwin te Rietstap kon hem geruststellen: de Duitsers betalen voor het Duitse deel van het pad, de Nederlanders voor het Nederlandse deel.
Jeanet Meijerink van de VVD was eerst enthousiast, zei ze, maar dat enthousiasme was een beetje weggezakt. Het bedrag dat betaald moet worden is wel erg fors, terwijl er via de Pekelbrug al een fietsverbinding bestaat. Verder vroeg ze zich af of het fietspad wel duurzaam is: het eerste deel is het pad 2 meter breed, daarna 1,5 meter. Nu steeds meer mensen gebruik maken van elektrische fietsen is die 2 meter het minimum, vond ze.

Verder hadden de raadsleden van PvdA en VVD vragen over de fietsroutenetwerken waarop het nieuwe fietspad straks wordt aangesloten. Aan de Nederlandse kant wordt dat de fietsknooppuntroute over de Radewijkerweg, aan de Duitse kant de Grafschafter Fietsentour. Voor dat laatste moet eerst nog even een paar honderd meter klinkerweg op de Scholtmannsdiek worden bereden waarna men verder kan op het fonkelnieuwe fietspad langs de Wielener Straße.

De raad zal het voorstel tijdens de raadsvergadering van 29 januari als hamerstuk behandelen.