Raad wil statiegeld op blikjes

HARDENBERG – Er moet statiegeld komen op blikjes en kleine flesjes, vindt een grote meerderheid van de gemeenteraad van Hardenberg.

Consumenten- en milieuorganisaties, vakbonden, bedrijven en burgerinitiatieven in Nederland en België hebben vorig jaar de handen ineengeslagen om het statiegeldsysteem uit te breiden, net zoals in Duitsland, Denemarken en Noorwegen al is gebeurd. Samen vormen ze de Statiegeldalliantie. Meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten heeft zich hierbij aangesloten. Sinds dinsdagavond hoort Hardenberg daarbij.

De partijen denken dat door statiegeld te vragen voor blikjes en kleine flesjes de hoeveelheid zwerfafval zal verminderen. Bovendien wordt door efficiënt gebruik te maken van grondstoffen minder CO2 uitgestoten en minder afval verbrand, menen de partijen. Bas Kuipers van de ChristenUnie diende dinsdagavond tijdens de raadsvergadering een motie in, waarin B&W worden opgeroepen zich bij de Statiegeldalliantie aan te sluiten. De motie was medeondertekend door alle andere partijen op D66 na, die dinsdag afwezig was, en de VVD, omdat die partij tegen de motie was.

Waarnemend fractievoorzitter Jeanet Meijerink erkende het probleem, zei ze, maar volgens haar is statiegeld vragen “een schijnoplossing die niet echt werkt”. Een achterhaald systeem, noemde ze het. Bovendien moet je niet reageren op zaken waar je als gemeenteraad geen invloed op hebt en die niet direct je eigen gemeente betreffen, meende het VVD-raadslid.

Bas Kuipers bestreed die mening, omdat volgens hem cijfers uit het buitenland bewijzen dat de hoeveelheid zwerfvuil daadwerkelijk vermindert. Bovendien, vulde Linda Verschuur (50Plus) aan, geef je als raad een signaal af, je laat zien waar je voor staat.
Dat vond OpKoers-wethouder Falco Bruisnma ook: “Het college omarmt de motie, en het doet ons deugd dat er zo’n groot draagvlak is. We geven een goede boodschap af aan het kabinet, alle beetjes helpen om het milieu te verbeteren.”