Supermarkten kleine kernen laten van zich horen

HARDENBERG – Het voorstel van B&W van Hardenberg om de winkeltijdenwet aan te passen en enkele koopzondagen mogelijk te maken is dinsdag tijdens de oriënterende raadsvergadering door vrijwel alle politieke partijen van commentaar voorzien. Zowel de voorstanders als tegenstanders hadden nogal wat vragen over de uitwerking.

De coalitiepartijen hebben afgesproken dat vanaf september een jaar lang een proef wordt gehouden met koopzondagen in Hardenberg en Dedemsvaart. Hardenberger winkeliers hebben gevraagd of, vooruitlopend op de proef, in de zomer enkele koopzondagen ingesteld kunnen worden. Daartoe moet de verordening over de winkeltijden worden aangepast.

VVD-voorman Bert Gelling greep dinsdagavond de kans om met name de ChristenUnie aan te pakken. Hij wist dat een meerderheid van de politici iets anders wil, maar dat de CU de zaak tegenhoudt. Door alleen maar koopzondagen te houden in Hardenberg en Dedemsvaart worden ondernemers gediscrimineerd, vond hij.
Andere partijen wilden weten wat er gebeurt als winkeliers in andere dorpen toch opengaan op zondag, of de koopzondag alleen geldt voor Hardenberg-centrum of ook voor Baalderveld, Heemse en Marslanden (ja, reageerde wethouder Te Rietstap), of de Gamma, Kwantum en Leen Bakker met de supermarkten meedoen of met de andere winkels en of op zondag 23 december zowel de winkels in Hardenberg als in Dedemsvaart geopend mogen zijn.

Aandacht voor de koopzondag werd ook gevraagd door Ronald van der Schouw van de Jumbo in Slagharen, die sprak namens alle supermarkten in de kleinere kernen.
Volgens hem zorgt het beperken van de zondagopenstelling tot Dedemsvaart en Hardenberg voor verschuiving van omzet, het brengt het bestaan van de kleinere supermarkten direct in gevaar. “De omzet gaat van kleine kernen naar grotere plaatsen. Dat kan tot wel 10% van de omzet schelen”, becijferde Van der Schouw.

Zelf kiezen
Op de vraag van raadsleden of de supermarkteigenaars in plaatsen als Gramsbergen, Balkbrug, Mariënberg, Slagharen, Sibculo en Bergentheim tegen de koopzondag zijn antwoordde Van der Schouw dat dat niet het punt was: “Maar laat de winkeliers in alle kernen zelf kiezen”, was zijn boodschap.

Wethouder Alwin te Rietstap zei dat hij niet van plan was te tornen aan de kaders, maar vroeg wel ruimte om in de geest van de afspraken te kijken of er wat soepeler met die afspraken omgegaan kan worden. Bijvoorbeeld door zondag 23 december de winkels te openen in zowel Hardenberg als Dedemsvaart.

CU-fractievoorzitter “Sake-Christiaan Stelpstra vond nodig om toch even te reageren op de beschuldigingen van de VVD. “Het is ons democratisch recht om afspraken te maken. En dan stoort het mij dat Gelling doet alsof er gemeen spelletje is gespeeld door CU. Wij zijn op zoek naar een zachte landing van deze problematiek, meer niet.”

Dinsdag 17 juli wordt een besluit genomen over de koopzondagen tijdens het toeristenseizoen en de proef voor 2018-2019.