Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen

HARDENBERG – “Willen jullie zonnepanelen, dan krijgen jullie zonnepanelen.” Indachtig de woorden van oud-vakbondsman Herman Bode heeft het college van B&W van Hardenberg meteen gereageerd op de motie van de gemeenteraad om de eigen gebouwen te voorzien van zonnepanelen. Die motie werd begin december ingediend tijdens de discussie over het wel of niet aanleggen van zonneparken op landbouwgrond.

Overigens gaat de gemeente naar aanleiding van de motie meer doen dan alleen zonnepanelen aanschaffen: er worden meer ledlampen geplaatst in gemeentelijke panden om zodoende minder energie te gebruiken en er wordt gekeken waar energiezuinige installaties zoals warmte-koude opslag geplaatst kunnen worden.

In totaal gaat de gemeente de komende maanden een kleine duizend panelen plaatsen: ongeveer de helft op de gemeentewerf en de rest op het zwembad en de sporthal op de Sportboulevard aan de Jan Weitkamplaan en op theater De Voorveghter. De investering hiervan bedraag ruim 400.00 euro, die naar verwachting in acht jaar wordt terugverdiend.